Veterinary Pathology Question Bank

Credit: KARNATAKA VETERINARY, ANIMAL AND FISHERIES SCIENCES UNIVERSITY, BIDAR

 

1. The possible outcome and severity of disease is called as
a. Lesion b. Symptom c. Prognosis d. Signs

2. The developmental process of disease is known as
a. etiology b. pathogenesis c. lesion d. response

3. Local death of cells or tissues in the living animal is known as
a. gangrene b. necrosis c. degeneration d. regeneration

4. Due to gravity, blood accumulated in the lower side of the body in dead animal is known
a. hyperemia b. ischemia c. hypostatic congestion d. anaemia

5. In coagulation necrosis, there is
a. loss of cellular details b. architecture is preserved c. a&b d. none

6. Liquefactive or Colliquative necrosis mainly occurs in
a. lung b. liver c. brain d. kidney

7. Macrophages laden with haemosiderin pigment is known as
a. gitter cells b. pus cells c. heart failure cells d. astrocytes

8. Collection and examination of tissue in the live animal is known as
a. autopsy b. necropsy c. biopsy d. necrosis

9. Proteins secreted by the lymphocytes on stimulation by an antigen is called as
a. lymphokines b. monokines c. cytokines d. interleukins

10. Histamine is secreted by an inflammatory cell
a. eosinophil b. basophils c. neutrophil d. monocytes

11. The cell which acts as the first line of cellular defence is
a. macrophages b. neutrophils c. eosinophils d. lymphocytes

12. Antibodies or immunoglobulins are produced by
a. lymphocytes b. monocytes c. macrophages d. plasma cells

13. Eosinophils are the inflammatory cells mostly seen in
a. parasitic infestations b. allergy c. skin diseases d. all of the above

14. When the suppurative inflammation involves the connective tissue diffusely, it is termed
a. cellulites b. abscess c. pus d. exudates

15. Small focal suppurative area in the hair follicle or sebaceous gland is known as
a. boils b. furuncle c. a&b d. none

16. In tuberculosis, the type of giant cells seen is37
a. tumor giant cell b. foreign body giant cell c. langhan’s giant cell d. none

17. Glycogen in the cells is demonstrated by using
a. PAS b. Best’s caramine c. iodine d. all of the above

18. Mucin is stained blue colour by the stain
a. alcian blue b. methylene blue c. Haemotoxylin d. iodine

19. Decrease in the size of an organ or cells after it has attained its full normal growth is
a. atrophy b. hypertrophy c. metaplasia d. hyperplasia

20. Increase in the size of cells and thereby increase the size of the organ without disturbing
architecture is known as
a. agenesis b. hypertrophy c. metaplasia d. hyperplasia

21. Complete failure of an organ or its part to form is known as
a. aplasia b. ageneis c. atrophy d. hypoplasia

22. An enlargement or increase in the size of tissue or organ due to increase in the number of
constituent cells in response to stimuli is
a. hyperplasia b. hypertrophy c. atrophy d. hypoplasia

23. Hyperplasia and keratinisation of the skin epithelium occurs in the deficiency of
a. vitamin A b. vitamin K c. vitamin D d. thiamine

24. Increase in the size of the uterine musculature during pregnancy is a classical example of
a. physiologic hypertrophy b. compensatory hypertrophy
c. adaptive hypertrophy d. none of these

25. Continuous inactivity of a part of the body particularly muscles, results in
a. pressure atrophy b. disuse atrophy c. exhaustion atrophy d.physiologic atrophy

26. Programmed death of cells in a living animal is known as
a. necrosis b. apoptosis c. gangrene d. somatic death

27. —– is one of the outcomes of necrosis, in which there is invasion of necrotic area by
saprophytic organisms leading to putrefaction
a. calcification b. cell death c. gangrene d. apoptosis

28. Dry gangrene is usually seen in
a. intestines b. lungs c. extremities d. kidney

29. The best example of gas gangrene is
a. black quarter b. enterotoxaemia c. tetanus d. pulpy kidney disease

30. The deposition of calcium salts in the local area of tissue which is degenerated, dying or
dead.
a. dystrophic calcification b. pathological calcification
c. metastatic calcification d. none38

31. Metastatic or general calcification is deposition of calcium salts in many tissues in several
organs due to increase in
a. blood phosphorus level b. blood calcium level
c. blood magnesium level d. none

32. Calcium slats in the tissues can be confirmed by using special stains such as
a. Von Kossa b. alizarine red S c. a&b d. none

33. Formation of osseous or bone tissue in any non osseous area is called as
a. pathological ossification b. bone formation c. calcification d. none

34. Cardinal signs of inflammation are
a. rubor, calor b. dalor, tumor c. function lasia d. all of the above

35. Menkin first identified a polypeptide, which had the property of increasing the vascular
permeability
a. histamine b. kinins c. complement system d. prostaglandins

36. Inflammatory exudates has the property of
a. protein above 3% b. thick consistency c. specific gravity above 1.02 d. all

37. The inflammatory cells seen in the acute inflammation is
a. neutrophil b. lymphocytes c. plasma cells d. macrophages

38. The principal constituent of exudates is fibrin in
a. serous inflammation b. fibrinous inflammation
c. haemorrhagic inflammation d. none

39. Diphtheritic type of inflammation is seen in
a. calf diphtheria b. diphtheria c. staphylococcosis d. a&b

40. Lymphocytes predominantly seen in the inflammatory exudates in condition like
a. viral infection b. bacterial infection c. parasitic infection d. none

41. The branch of pathology that deals with the study of tumors or neoplastic growth is
a. clinical pathology b. oncology c. special pathology d. cancer

42. Anaplasia of cells and metastasis is the characteristic feature of
a. benign tumor b. malignant tumor c. a&b d. none

43. Benign tumour of smooth muscles is known as
a. rhabdomyoma b. leiomyoma c. leiomyosarcoma d. none

44. Cytological method commonly used in diagnosis of tumor is
a. haematoxylin and eosin method b. papanicolaou c. a&b d. none

45. The causes of disease is known as
a. lesions b. signs c. etiology d. prognosis39

46. Prostate cancer results in elevated levels of blood
a. alkaline phosphatase b. acid phosphatase c. ALT d. AST

47. The causes which predisposes to the occurrence of disease is called as
a. intrinsic causes b. predisposing causes c. extrinsic causes d. a&b

48. The usual organ or site for the metastasis for the primary tumor is
a. lung b. liver c. kidney d. intestine

49. Chondromas are the benign tumor of
a. bone b. cartilage c. muscle d. adipose tissue

50. Melanomas are benign tumors, most commonly seen in
a. old dogs b. old grey horses c. a&b d. pig

51. Horn cancer affecting aged cattle in India, is a type of
a. basal cell carcinoma b. squamous cell carcinoma
c. papilloma d.sweat gland tumor

52. Sertoli cell tumor is male dogs is a
a. feminizing tumor b. masculinizing tumor c. a&b d. none

53. The tumor arising from serosal epithelium are called as
a. pulmonary adenomatosis b, mesothelioma c. meningioma d.cortical adenoma

54. The agents responsible for the disease primarily comes from outside the body is
a. intrinisic causes b. multifactorial causes c.unknown etiology d. extrinsic causes

55. Physical agents which causes the disease in animals are
a. trauma b. heat c. cold d. all of the above

56. Retrogressive changes in the tissue characterized by abnormal structural changes and
decreased function is known as
a. regeneration b. degeneration c. necrosis d. none

57. Pus filled cavity formed by disintegration of tissue is called as
a. cellulites b. abscess c. exudates d. transudate

58. Septic bacteria in the blood is known as
a. septicemia b. toxaemia c. pyemia d. hyperemia

59. New and abnormal growth of tissue that is progressive and uncontrolled is called as
a. hyperplasia b. neoplasia c. dysplasia d. hypertrophy

60. Caseation necrosis develops in diseases such as
a. tuberculosis b. tularaemia c. a&b d. none

61. Cooling of the dead body immediately after death is known as
a. algor mortis b. rigor mortis c. livor mortis d. none40

62. Stiffening and hardening of the muscles occurs 2-4 hours after death there by carcass
become rigid is known as
a. algor mortis b. rigor mortis c. livor mortis d.postmortem change

63. Abnormal masses containing mineral salts that develop in organs as a result of accretion
or inspissations of luminal contents is known as
a. cysts b. calculi c. a&b d. none

64. Who is called as father of cellular pathology?
a. Julius Cohnheim b. Metchnikoff c. Rudolf Virchow d. Celsus

65. The characteristic feature of chronic inflammation is
a. phagocytosis of debris by macrophages b. fibroblastic proliferation
c. absence of vascular changes d. all of the above

66. The hall mark of granulomatous inflammation which is a special type of chronic
inflammation is formation of
a. giant cells b. epitheloid cells c. granulomas d. none

67. Light blue amorphous regions in the cytoplasm of toxic neutrophils are known as
a. Russell body b. dohle’s body c. Mallory body d. basic protein

68. Increase in number of lymphocytes in blood circulation is known as
a. lymphophenia b. lymphocytosis c. lymphoma d. none

69. Self-assembling, extracellular system of proteins present in inactive form in plasma and
body fluids is called as
a. C-reactive protein b. fibrinogen c. complement d. haptoglobulin

70. Tissues which are highly radiosensitive is
a. germinal cells b. muscle c. brain d. bone cells

71. An area of the ischemic necrosis in tissues or organs due to sudden or complete stoppage
of blood flow in an end artery or venous drainage of affected area is called as
a. anaemia b. thrombosis c. edema d. infarction

72. In animal which is present as extensive abnormal development is known as
a. agenesis b. monster c. atresia d. fusion

73. —— is wound in which there is tearing of tissues.
a. perforation b. laceration c. concussion d. sprain

74. The earliest morphologic evidence of cellular degeneration is
a. parenchymatous degeneration b. cloudy swelling
c. albuminous degeneration d. all of the above

75. Pathological epithelial hyaline is seen in prostate glands called as
a. hyperkeratosis b. corpora amylacae41
c. zenker’s degeneration d. white muscle disease

76. Mucoid degeneration may be seen in conditions like
a. myxoma b. myxedema c. malnutrition d. all of the above

77. Amyloid is stained red by
a. iodine b. congo red c. methyl violet d. none

78. ——- is a condition in which crystals of uric acid or urates of sodium and calcium are
deposited in the tissues.
a. gout b. calcification c. ossification d. calculi

79. Normally, glycogen is present in
a. hepatic cells b. muscle fibers c. cervix uteri d. all of the above

80. ——- is a condition in which there is excessive accumulation fat in the fat depots occurs.
a. fatty degeneration b. fat necrosis c. obesity d. fatty change

81. During necrosis, the nucleus of the cell become smaller, rounded and condensed is
a. pyknosis b. karryorhexis c. karyolysis d. chromatolysis

82. The purpose of inflammation is to
a. destroy and remove the irritant b. repair the damaged tissue c. a&b d. none

83. The force which attracts the leucocytes into the inflamed tissues is called as
a. pavementation b. emigration c. chemotaxis d. diapedesis

84. When macrophages fuse together to form a large phagocytic cell, it is called as
a. pus cells b. giant cells c. gitter cells d. astrocytes

85. In birds, development of B-lymphocytes is dependent upon the
a. thymus b. liver c. bursa of fabricius d. none

86. Inflammatory exudates contains
a. irritant and injured tissue cells b. leucocytes
c. plasma constituents and erythrocytes d. all of the above

87. ——– is the process whereby the body restores the injured part to as near its previous
normal condition as possible.
a. healing b. regeneration c. degeneration d. none

88. ——– is a condition in which increase in the size of the cells involved does not occur but
the whole organ appears larger in size due to the increase in the some other tissue.
a. hypertrophy b. hyperplasia c. atrophy d. pseudohypertrophy

89. The tissue changes that occurs on excessive absorption of heat by the skin is known as
a. scalds b. burns c. heat stroke d. sun stroke

90. Dermatitis may be produced by the action of sunlight on certain photodynamic substances
that may be present in the skin is known as42
a. sensitization b. photosensitization c. frost bite d. none

91. A blue line is seen at the junction of the teeth and the gums in
a. mercury toxicity b. lead poisoning c. arsenic poisoning d. fluoride toxicity

92. Reversion to embryonic type, due to lack of differentiation through inadequate maturation
of cells is known as
a. metaplasia b. dysplasia c. anaplasia d. hyperplasia

93. Bence Jones protein may be present in the urine in
a. multiple myeloma b. transmissible venereal tumor
c. sertoli cell tumor d. prostate cancer

94. The characteristic feature of skin cancers is formation of concentric layers of keratin is
a. pearls b. cell nests c. a&b d. none

 

95. Basal cell carcinoma is also known as
a. Jacob’s ulcer b. rodent ulcer c. hair matrix carcinoma d. all of the above

96. ——— is a masculinizing tumor in female animals
a. dysgerminoma b. arrhenoblastoma c. granulosa cell tumor d. seminoma

97. Fat in the cells and tissues are usually stained by
a. osmic acid b. sudan III & IV c. oil red O d. all of the above

98. Presence of fat on the ventricular endocardium gives it a speckled appearance and it is
called
a. fatty infiltration b. fatty degeneration c. thrush breast heart d. none

99. The branch of pathology used in the diagnosis of diseases in the hospital, at the patient’s
bed side is known as
a. nutritional pathology b. special pathology
c. chemical pathology d. clinical pathology

100. The alterations in structure, detectable macroscopically by naked eye or microscopically
is known as
a. lesions b. symptoms c. diagnosis d. signs

101. In Xanthomas, the macrophages are laden with_____________.
a. Glycogen b) Haemosiderin c) Cholestrol d) Fat.

102. To demonstrate glycogen, tissue must be preserved in the ___________.
a. 10% formalin. b) formal saline. c) neutral buffered formalin. d) absolute alcohol

103. ________ pigment is referred as aging pigment.
a. melanin. b) Lipofuschin. c) haemosiderin. d) porphyrin.

104. ____________ deposition is the important marker that indicates that cells suffered from
free radical injury.43
a) Lipofuschin b) melanin c) porphyrin d) haemosiderin

105. Heart failure cells are mainly present in the_______
a) lungs b) heart c) spleen d) Kidney

106. Discoloration of the skin with bilurubin occurs only when level rises above__________
in the serum or plasma.
a) 1mg/dl b) 0.5 mg/dl c) 5 mg/dl d) 2 mg/dl

107. Acanthosis nigricans, an increased amount of melanin within the skin is frequently
observed in the___________
a) horse b) dog c) pig d) cattle

108. Biphasic type of Vanden Berg reaction is seen in ___________.
a) Haemolytic Jaundice b) toxic Jaundice c) obstructive Jaundice d) all of above

109. Deposition of carbon particles in the lungs is referred as___________.
a) Silicosis b) siderosis c) anthracosis d) pneumoconiosis

110. ____________ is the most common disturbance of cell metabolism and it is the first
reaction of a cell to injury.
a) fatty change b) hydropic degeneration
c) mucinous degeneration d) albuminous degeneration.

111. Brain sand is a __________________ type of hyaline change.
a) Keratohyaline b) cellular hyaline c) connective tissue hyaline d) None

112. The accumulation of ______________ material in spleen gives lardaceous appearance.
a) amyloid b) hyaline c) lipofuschin d) haemosiderin

113. Amyloid deposition in the conjunctiva of _________ leads to blindness.
a) cattle b) horse c) cat d) puppies

114. Formation of the cytoplasmic blebs is seen in__________.
a) necrosis b) apoptosis c) both a&b d) none

115. Free radicals cause cell injury by
a) lipid peroxidation of the membrane b) cross linking of proteins
c) DNA fragmentation d) all of the above.

116. ____________help in the proper folding of the proteins in their transport across the ER
and golgi complex.
a) Chaperones b) heat shock proteins c) both a& b. d) C-reactive proteins.

117. Itching effect in the inflammation is produced by________
a) bradykinnin b) histamine c) prostaglandins d) leukotrienes

118. _______________ Scientist was first to describe vascular changes in the inflammation.
a) Julius Cohnheim b) Elie Metchinikoff c) Rudolf Virchow d) Claudius galen44

119. Most chemical mediators of the inflammation cause an increase in vascular
permeability only in____________
a) arterioles b) capillaries c) venules d) all of the above

120. Triple response in the inflammation was described by__________
a) Sir Thomas Lewis b) Julius Cohnheim c) Elie Metchinikoff d) Claudius Galen

121. Major basic protein mainly present in the________________
a) neutophills b) eosinophills c) basophills d) macrophages

122. The following are function as endogenous pyrogens, except_____
a) IL-1 b) IL- 6 c) TNF-α d) IL-2

123. In contrast to mammals, ______________ play an important role in the avian
inflammation.
a) Seotonin b) 5 HT c) both a&b d) Bradykinnin

124. Proud flesh refers to the___________
a) Inadequate formation of granulation tissue
b) Accumulation of excessive granulation tissue
c) Accumulation of excessive collagen
d) None of the above.

125. Wallerian degeneration is common in the__________
a) muscle b) bone c) cartilage d) nerves

126. Nutmug pattern of liver is seen in
a) Acute general passive hyperaemia. b) Chronic general passive hyperaemia.
c) Acute local passive hyperaemia . d) Chronic local passive hyperaemia

127. Brown induration of the lungs is common in the
a) Acute general passive hyperaemia. b) Chronic general passive hyperaemia.
c) Acute local passive hyperaemia . d) Chronic local passive hyperaemia

128. Hypostatic congestion is most common in the _________
a) lungs b) liver c) kidney d) intestine

129. The principal constituent of the purulent exudates is_______
a) serum b) plasma c) neurophills d) eosinophills.

130. Piliconcretions are made up of _____________
a) plant b) polythene c) hairs d) desquamated cells

131. Choleliths may cause___________ jaundice.
a) toxic b) posthepatic c) prehepatic d) hemolytic

132. Primary granules of neutrophills contain_______
a) lactoferrin b) lysozyme c) myeloperoxidase d) lipase45

133. Amyloid occurs in the body as a result of
a) immune complexes b) antigen c) antibody d) starch

134. Epithelial pearl is an example of_________ degeneration.
a) amyloid b) mucin c) hyaline d) cellular swelling

135. Presence of foreign material in blood vessels is known as______
a) thrombus b) emboli c) Ischaemia d) infarction

136. Ketosis in cow may cause_______
a) hyaline degeneration b) fatty change c) amyloid degeneration d) fat necrosis

137. Cloudy swelling is characterized by the hazy cytoplasm due to swollen______.
a) ER b) golgi bodies c) mitochondria d) nucleus

138. Partial loss of epithelium on skin or mucous membrane is known as_______
a) abrasion b) erosion c) laceration d) cotusion

139. Radiation affects the dividing cells of_______
a) ovary b) testes c) lymphocytes d) all of the above.

140. Transformation of one cell type to another cell type is known as_________
a) hyperplasia b) Dyspasia c) anaplasia d) metaplasia

141. Mesothelioma originates from mesothelium of
a) peritoneum b) pleura c) pericardium d) all of the above

142. Bence Jones proteins found in the urine with neoplasm of_________
a) multiple myeloma b) Hodgkins disease c) Bovine leukemia d) all of the above.

143. Most common testicular tumour in dogs is_________
a) seminoma b) sertoli cell tumour c) Leydig cell tumour d) both a& b.

144. Wilm’s tumour is neoplasm of__________
a) gall bladder b) liver c) kidney d) lungs

145. In avian inflammation________ cells are seen in abundance in comparison to mammals.
a) eosinophills b) basophills c) neutrophills d) none.

146. Fragmentation of the nucleus is referred as________
a) karyolysis b) karyorrhexis c) chromatolysis d) pyknosis

147. Physiological cell death after completion of its function is known as________
a) apoptosis b) necrosis c) necrobiosis d) cell death

148. Staining of tissue with haemoglobin after death of the animal is referred as____.
a) algor mortis b) livor mortis c) rigor mortis d) pseudomelonosis

149. Cells come out through break in blood vessels is referred as________
a) diapedesis b) pavementation c) rhexis d) extravasation46

150. Multinucleated cells having vacuolation in the cytoplasm due to increased lipid content
is referred as______________
a) Foreign body giant cells b) Langhn’s giant cells
c) Tumour giant cell d) Touton giant cell.

 

1. c 26. b 51. b 76. d 101. c 126. b
2. b 27. d 52. a 77. b 102. d 127. b
3. b 28. c 53. b 78. a 103. b 128. a
4. c 29. a 54. d 79. d 104. a 129. c
5. c 30. a 55. d 80. c 105. a 130. c
6. c 31. b 56. b 81. a 106. d 131. b
7. c 32. a 57. b 82. c 107. b 132. c
8. c 33. a 58. a 83. c 108. b 133. a
9. a 34. d 59. b 84. b 109. c 134. c
10. b 35. a 60. a 85. c 110. d 135. b
11. b 36. d 61. a 86. d 111. b 136. b
12. d 37. a 62. b 87. a 112. a 137. c
13. d 38. b 63. b 88. d 113. b 138. b
14. a 39. d 64. c 89. d 114. b 139. d
15. b 40. a 65. d 90. b 115. d 140. d
16. c 41. b 66. b 91. b 116. c 141. d
17. d 42. b 67. b 92. c 117. b 142. a
18. a 43. b 68. b 93. a 118. a 143. c
19. a 44. c 69. c 94. c 119. c 144. c
20. b 45. c 70. a 95. b 120. a 145. b
21. b 46. b 71. d 96. d 121. b 146. b
22. a 47. b 72. b 97. d 122. d 147. c
23. a 48. a 73. b 98. a 123. c 148. b
24. a 49. b 74. d 99. d 124. b 149. c
25. b 50. a 75. b 100. a 125. d 150. d

Leave a reply:

Your email address will not be published.